Mi az elhízás? És az elhízás betegség? Igen! Az elhízás krónikus metabolikus betegség, a zsírszövet túlzott fejlődése. Természetes úton a betegség előrehalad és bizonyos szövődményekhez vezet. Visszatérő jellege van.

Hogyan lehet helyesen megbecsülni az ember súlyát?

 

Mindannyiunknak megvan a saját elképzelése a normál súlyról, de ez nem mindig felel meg az orvostudományban elfogadott normáknak.

 

 

A testtömeg-index kiszámításával objektíven megbecsülheti a súlyát.

 

Honnan lehet tudni, hogy túlsúlyos-e?

 

Számolja ki a testtömeg-indexét:

A testtömeg-index (BMI) kiszámításához meg kell mérnie a magasságot (például méterben, -1,64 m) és a súlyt (kilogrammban – 80 kg)

testtömeg-index kevesebb, mint 25%.

 

Mi az elhízás leggyakoribb kora?

 

Az elhízás bármely életkorban kialakulhat. Most a tudósok valódi elhízási járványról beszélnek. Magyarországon átlagosan minden harmadik lakos testtömege meghaladja a megengedett maximumot. 

Ne feledje, hogy a gyermekkorban elhízásban szenvedő betegek 30-50% -a felnőttként megőrzik ezt a betegséget. A beteg gyermekek száma pedig folyamatosan növekszik, és a statisztikák szerint három évtizedenként megduplázódik. 

Jelenleg a világ fejlett országaiban a serdülők 25% -a túlsúlyos, 15% -a elhízott.

 

Mi az elhízás oka?

A legkézenfekvőbb oka az étel túlzott kalóriatartalma. Ugyanez a vitathatatlan ok tekinthető az energiafogyasztás csökkenésének, beleértve az elégtelen fizikai aktivitást is. Az elhízás az energiafogyasztás és a táplálékfelvétel közötti egyensúlyhiány eredménye. 

Az egyensúlyt az biztosítja, hogy az energiafogyasztás megegyezik a bevitt kalóriával. Fizikai aktivitás hiányában napi egy (!) Extra szendvics vagy cukorka elegendő ahhoz, hogy a testtömeg 1 év alatt 7–8 kg-mal növekedjen. 

Az elhízás nemcsak önálló betegség lehet, hanem más betegségek szindrómája is. Az elhízást gyakran az endokrin rendszer betegségei okozzák (különösen a pajzsmirigy betegségei).

 

Öröklődik ez a betegség?

 

Maga az elhízás nem öröklődik, csak az arra való hajlam. Vagyis az embernek az átlagosnál magasabb képessége van a plusz kilók megszerzésére. Ez nem azt jelenti, hogy a fogyás erőfeszítései értelmetlenek ebben az esetben. 

Az elhízás morbiditásának családi jellege nemcsak az örökletes mechanizmusokkal, hanem a táplálkozás és a fizikai aktivitás családi jellemzőivel is összefügg. Az elhízás okait meglehetősen nehéz felosztani öröklődővé és megszerzetté az vizsgálat folyamán. 

Ismeretes, hogy az elhízott szülők nevelő gyermekei majdnem ugyanúgy híznak, mint rokonaik. Az elhízás kialakulásának valószínűsége bennük meglehetősen magas: ha az apa elhízásban szenved, akkor ez 50% lesz, az anya – 60%, mindkét szülő – 80%.

 

Mi vezet elhízáshoz?

 

Az életmód és az étkezési magatartás jellemzői: túlzott kalóriatartalom az ételekben, túlsúlyban vannak a zsírok, zavart étrend, elégtelen (az elfogyasztott étel kalóriatartalmához viszonyítva) napi fizikai aktivitás. Sokan rendszeresen használják az ételfogyasztást egyfajta „nyugtatóként” kellemetlen élethelyzetekben, és az étel egyfajta doppinggá válik. Az éjszakai étkezés szokása hozzájárul az elhízás kialakulásához.

 

Meg kell szabadulnom ezektől a plusz kilóktól?

 

Kétségtelenül. Végül is ez nem csak a probléma esztétikai oldaláról szól. Az elhízás számos zavart eredményez az emberi test normális működésében, és ennek eredményeként különféle betegségek kialakulásához vezet. A statisztikák szerint azoknál a középkorú férfiaknál, akiknek zsírtömege meghaladja a testtömeg 20% ​​-át (általában 12-15%), a miokardiális infarktus kockázata 20-szor nagyobb, mint a normál zsírtömegű férfiaknál.

 

Milyen betegségekhez járul hozzá az elhízás?

 

Az elhízás az egyik legsúlyosabb kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívkoszorúér-betegség szempontjából. Az ateroszklerotikus változások megjelenéséhez vezet, hozzájárul a stroke és a szívroham kialakulásához. 

A túlsúly és a rosszindulatú daganatok, a csökkent termékenység, a menstruációs rendellenességek és az impotencia kialakulása közötti kapcsolat bizonyított. Az elhízottak korábban öregszenek és 5-15 évvel kevesebbet élnek, mint a normál testsúlyúak. 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint évente mintegy 320 000 ember hal meg elhízással járó betegségekben.

 

Honnan jött és hogyan kell kezelni, vagy még jobb, ha nem engedjük meg?

 

Csak be kell tartania néhány egyszerű szabályt. Az első és alapvető szabály a diéta. Nos, talán nem mindenki számára egyszerű, és nem mindenki tudja könnyen megfigyelni, de ennek ellenére érdemes kipróbálni, mert az egészségéről beszélünk.

Egyetért azzal, hogy az öregség nem ad szépséget az emberi testnek, és ha a formák még mindig elvesznek, és a túlsúly megjelenik, akkor ez katasztrófa, amellyel valamit tenni kell (mondta el kérdésünkre Rónai Barbara dietetikus és hormontanávsadó). 

Míg az emberek többsége elviseli ezt a helyzetet ahelyett, hogy küzdene ellene, ebben az esetben a cikk nem nekik szól. Az elhízás második oka a mozgásszegény életmód. 

Ezzel az életmóddal a test sokkal kevesebb kalóriát igényel. Ha teljes egészében megkapják és nem csökkentik, akkor zsír formájában is lerakódnak. A probléma okai lehetnek az endokrin betegségek és a pszichológiai traumák is. 

Ennek eredményeként anyagcsere-rendellenességek lépnek fel, az étel megszűnik felszívódni a szervezetben és részt venni az energia-anyagcserében, és ez plusz kg-ká válik. 

Ezért a túlsúly elleni küzdelemben az aktív életmód, a fizikai aktivitás és a sport segít.

És persze Rónay Barbara (www.ronaybarbara.hu)