A napelem technológiával kapcsolatos beszélgetések napjainkban egyre gyakoribbak

 

 

Az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül ebben a témában: mennyit takaríthatunk meg egy napelemes rendszer használatával?

 

 

A válasz nem egyszerű, hiszen számos tényezőtől függ. Alapvetően azonban biztosan állítható, hogy a napelemek használata jelentős megtakarítást eredményezhet.

 

Miért van szükségünk a napelemekre?

Miért van szükségünk a napelemekre? Electraplan

A napelem energia egyre nagyobb szerepet játszik világszerte. Az első, és talán legfontosabb ok, amiért szükségünk van a napelemekre, az a környezetvédelem. A napelemek által előállított energia megújuló, vagyis zöld energia. Évről évre fontosabbá válik a környezetvédelem, és a napelemekkel mi is tehetünk egy lépést a fenntartható világ felé.

A napelemek másik nagy előnye a pénzmegtakarítás. A legtöbb ember azért választja a napelemeket, hogy függetlenné váljon az energia szolgáltatótól, és ezzel csökkentse az energia költségeit.

 

Fontos tényezők a napelem telepítésekor

 

Ha valóban szeretnénk megtakarítani a napelemes rendszerünkkel, fontos, hogy előrelátóan tervezzünk. A napelemes rendszer egy hosszú távú befektetés, amelyhez érdemes alaposan hozzáfogni. A spórolt pénz összege számos tényezőtől függ, így például:

-A telepítési költségektől,

-A rendszer méretétől és kapacitásától,

-Az energiaárak alakulásától.

Azonban, előbb vagy utóbb a napelem rendszerünk mindenképpen megtérül.

 

A függetlenség aranyat ér

 

Az energiaárak emelkedése sajnos elkerülhetetlen. Egy napelemes rendszerrel azonban leválhatunk az energia szolgáltatóról, és teljesen önellátóvá válhat a háztartásunk. A hatékony energia termeléshez azonban fontos ismerni a napelemek működését.

 

A napelem megtérülési ideje

 

A napelemes rendszer kiépítése egy hosszú távú beruházás. Az energia tárolós napelem rendszerek ára 5-6 millió forint körül mozog. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük a hosszú távú megtakarításokat, akkor könnyen belátható, hogy megéri a befektetés. A megtérülési idő nagyjából 8-10 év, de akár 5-6 évre is csökkenthető, ha megfelelő támogatásokat és energiamenedzsmentet alkalmazunk.

 

Hogyan spórolhatunk még többet egy napelemes rendszerrel?

 

A napelem rendszer önmagában nem elég ahhoz, hogy pénzt spóroljunk. A hatékony energiafelhasználáshoz a házunkat is korszerűsíteni kell. Ezek a teendők további költségeket jelentenek, de érdemes rászánni az összeget, különben mit sem ér a napenergia.

 

Az elektromos fűtés és a napelem

 

A napelemes energiát egyre többen használják elektromos fűtéshez. Az elektromos fűtés azonban akkor működik a leghatékonyabban, ha a háznak megfelelő a szigetelése, és a nyílászárók is tökéletesen záródnak.

 

Energiatárolós napelem rendszerek

 

Energiatárolós napelem rendszerek beszerelésénél ajánlott korszerűsíteni a ház elektromos készülékeit is, szükség esetén olyan berendezésekre váltani, amik jóval kevesebbet fogyasztanak.

 

A napelem mérete és tájolása

 

A napelem akkor lesz igazán hatékony, ha megfelelő a tájolása, és a mérete is elegendő a szükséges energia megtermeléséhez. Ennek kiszámítására számos kalkulátort találunk az interneten, de a legjobb megoldás, ha szakember segítségét kérjük.

 

Napelemek a világban

 

A napelemek térnyerése világszerte figyelemre méltó. Az Egyesült Államokban, Japánban, és Európában is egyre több háztartásban találkozhatunk napelemekkel. Az Egyesült Államokban például a SolarWorld, egy amerikai napelem gyártó cég szerint, egy átlagos amerikai család havi energia felhasználása 920 kilowattóra, míg a cég napelem rendszerei havonta 840 kilowattórát képesek előállítani. Ez 91%-os megtakarítást jelent a havi számlákon.

 

Napelemek Magyarországon

 

Azonban joggal merül fel a kérdés, hogy mi a helyzet Magyarországon? Sajnos itthon még korántsem élvez olyan nagymértékű népszerűséget a napelem technológia, mint a tengerentúlon. Jelenleg a Magyarországon elfogyasztott energiának csak a 13-15 százaléka származik megújuló forrásokból, holott a szektor növekedésére már uniós előírások is köteleznek.

 

Mennyibe kerül a napelem?

 

A napelem rendszer kiépítésének költségei 1 kW teljesítményre vonatkoztatva körülbelül 500-600 ezer forint között mozognak. Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudod kiszámolni, hogy az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztod az egy év alatt megtermelt villamos energia árával. Az egyszerűsített megtérülési idő átlagosan 8-10 év.

 

A napelem rendszer kiépítése, elhelyezése

 

A napelem rendszert a legpraktikusabb a tetőre telepíteni. A tető választásakor az esetleges súly miatt sem kell aggódnod, ugyanis a napelemek súlya szinte jelentéktelen: 15-20 kilogramm négyzetméterenként. Amennyiben a tetőd nem alkalmas a napelemek felszerelésére, ebben az esetben garázstetőt, vagy kertet javasolnék, ahol fémállványzatra is fel lehet szerelni őket.

 

A fent leírtakat összefoglalva

 

A napelem rendszerek használata egyre nagyobb teret hódít világszerte. A napelemek használata számos előnnyel jár, beleértve a környezetvédelmet és a pénzmegtakarítást.

Bár a napelemes rendszerek telepítése jelentős befektetést igényel, hosszú távon mindenképpen megtérül. A napelemes rendszerek használata tehát nem csak a pénztárcánknak, de a környezetünknek is jót tesz.