Tehát miután a gazdák összeszedték a répát külföldön, jó eséllyel a Krimzon kamionjain keresztül kerülnek be az országba, hiszen a nagybanira ők szállítják őket

A tökéletes sárgarépa útja a földből a húslevesbe

 

Nagyjából 20 évvel ezelőtt még a komplett folyamatot végig nézhettem elejétől a végéig, hiszen a nagyszüleimnek volt egy kis földje, ahol megtermeltek maguknak és nekünk is mindent, amire a konyhában szükségük vagy szükségünk lehetett, többek között a sárgarépát is. Sajnos ma már egyre kevesebb az ilyen családi kis gazdaság, így a zöldséget gyakran nem termeljük magunknak, hanem vásároljuk, és érdekessé vált, hogy hogyan módosul például a répa útja a földből a húslevesbe!

Míg ez korábban csupán egy néhány állomásos út volt, ma már sokkal hosszabb és sokkal több kéz és gép kell hozzá, mint mikor nagyanyám kiment a megfelelő sorhoz, kihúzta, behozta, megpucolta, és beletette a levesbe.

Ma már a földből sokszor nem is kezek, hanem gépek húzzák ki, majd megmossák, szortírozzák, van, hogy fel is polírozzák, hogy kívánatosabb legyen, kocsira teszik, és elszállítják a nagykereskedőknek, onnan a kiskereskedőnek, és végül így jut el az átlagemberekhez.

A folyamat azon részét, míg a boltból hazakerül, most is ismerjük, de mi történik előtte?

És pontosan hogyan? Gondoltál már erre?

Van az a helyzet, mikor a répát a magyar gazda termeli, és van az, amikor külföldről kerül be az ország területére. Az már biztos, hogy a földből kihúzás után a második legfontosabb állomás a nagybani piac szinte minden zöldség és gyümölcs számára.

De hogy oda hogyan kerülnek?

A Krimzon Kft Magyarország egyik legrégebbi és egyben legnagyobb zöldség és gyümölcs importőre, több, mint 20 éve szállítják be kis országunkba külföldről a termékeket. Répát is gyakran hoznak külföldről kamionszámra, és adják tovább a nagybani piacon a nagykereskedőknek. Tehát miután a gazdák összeszedték a répát külföldön, jó eséllyel a Krimzon kamionjain keresztül kerülnek be az országba, hiszen a nagybanira ők szállítják őket.

De nem ez az egyetlen szerepük lehet egy répa útjában, hiszen a magyar répák is gyakran találkoznak a Krimzon Kft-vel, közvetlenül vagy éppen közvetve. Számos magyar agrár vállalkozás vásárolja a zöldségfeldolgozó (mosó, polírozó, szortírozó) gépeket innen, tehát elmondható, hogy a Krimzon Kft szinte megkerülhetetlen a sárgarépák útjában/életében.

És hogy ebből mi a tanulság?

Az mindenképpen érdekes tény, hogy minden, amit megeszünk sok kézen megy keresztül, tehát jól meg kell fontolnunk, hogy miből, milyet és honnan veszünk meg. Az pedig szintén rendkívül elgondolkodtató, hogy Magyarországon már szinte lehetetlen olyan sárgarépát enni a húslevesben, amelyiknek ne lenne köze valamilyen módon a Krimzon Kft-hez.

Szükséged lenne nagy tételben gyümölcsre vagy zöldségre? Te is felvennéd a kapcsolatot a Krimzon Kft-vel?

Akkor az itt található elérhetőségeken keresd őket:

www.krimzon.eu