Őshonos in situ támogatás

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című pályázati felhívás alapján a 2023 évi támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2-tól 2023. január 31-ig van lehetőség.

A 2022-es évre vonatkozóan a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2023. január 1. és január 31. között kell teljesíteni az eddig megszokott rendszerben.

nitrát adatszolgáltatást 2023. január 1-től 2023. március 31-ig kell teljesíteni.

A gazdálkodási napló és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai ITT érhetőek el.

Fontos! 2023-ban elindul az elektronikus gazdálkodási napló (eGN).

Új támogatás érhető el az állatbetegségek megelőzésére

Az újra induló támogatási programban résztvevő állattartók a 2023. január 1-jét követően elvégzett szolgáltatásokról kiállított számlák után igényelhetik a támogatást.

A rendelet módosítása a legújabb tudományos ismeretekhez, valamint napjaink állategészségügyi kihívásaihoz és elvárásaihoz igazodóan, a források célzott felhasználását teszik lehetővé.

Feldolgozóipari vállalkozások támogatása

A támogatási program célja a hazai mikro-, kis és középvállalkozások likviditási, jövedelmezőségi és versenyképességi problémáinak kezelése, valamint a munkahelyek megőrzése az energiaköltségek (villamos energia és/vagy földgáz) támogatásával, illetve opcionálisan az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz szükséges önerőhöz történő hozzájárulás biztosításával.

Kötelező regisztráció a támogatási kérelmek benyújtásához: 2023. január 31-ig (19 óra). A pályázatok beadása: 2023. március 31. További részletek: ITT.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése – fél évvel meghosszabbították a beadást

A felhívás célja a mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemeinek gazdasági teljesítményének növelése, a szerkezet-átalakítás és a modernizáció ösztönzése, illetve a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyságának fokozása öntözési beruházások megvalósításával.

Friss hír, hogy kotrógépek vásárlása is lehetővé vált a pályázat keretein belül, illetve fél évvel, 2023. június 30-ig meghosszabbították a beadást.

A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: 2023. február 28. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd Ft.

Megemelték az elszámolható költségek összegét is, részletek ITT.

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása – 2023 június végéig beadható!

A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék.

A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében.

A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: 2023. február 28.)

Tanyán élők támogatása – új beadási szakaszokkal bővült a felhívás

A tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A konstrukció keretében a tanyákon megvalósuló háztartási léptékű villamos energia- és vízellátás kiépítését célzó, illetve szennyvízkezelési fejlesztések támogathatók. A szeptember 20-i módosítással 7 új szakasszal bővült a pályázati felhívás, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 5. napjáig lesz lehetőség. Következő beadási határidők: 2023. január 9., február 6.