A gazdák számíthatnak a támogatásokra

 

Idén is rendelkezésre állnak a magyar gazdák támogatásai, és támaszt nyújtanak a nehezebb gazdasági körülmények között – erről beszélt Nagy István a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban

 

Az agrárminiszter úgy fogalmazott: a mezőgazdaságnak nem lesz könnyű éve az idei.

A történelmi aszály, az orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók következményeként megjelent energiaválság mindenki életére hatással van.

A miniszter hozzátette: közösen meg tudunk küzdeni a nehézségekkel – számolt be az M1 Hírdója.

Műtrágyázáshoz készíti elő a permetezőgépet egy Zala megyei mezőgazdasági vállalkozó. Egy éve tért át a szemes anyag használatáról a folyékonyra, mert az olcsóbb és könnyebb is beszerezni.
A Híradó felvételei tavaly ősszel készültek, amikor az aszály mellett a robbanásszerűen megdrágult alapanyagok miatt nagyon sok gazdálkodó került nagyon nehéz helyzetbe.

Ilyenkor életbevágó, hogy az agráriumból élők minél több támogatást, minél gyorsabban megkapják. Így például a legfontosabbnak tartott területalapú támogatáshoz minél hamarabb hozzájussanak. Ezért a múlt évben az államkincstár jelentős összeget, több mint 300 milliárd forintot fizetett ki előlegként a gazdáknak.

De a vidékfejlesztési programban is csaknem 400 milliárd forintot kaptak meg. És a mezőgazdasági vállalkozók idén sem maradnak segítség nélkül.

De a vidékfejlesztési programban is csaknem 400 milliárd forintot kaptak meg. És a mezőgazdasági vállalkozók idén sem maradnak segítség nélkül.

A magyar gazdák támogatása idén is biztosított, és támaszt nyújtanak a gazdáknak a nehezebb gazdasági körülmények között is” – mondta az agrárminiszter a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban.

Nagy István hozzátette: 2022 után 2023 sem lesz könnyű év. A történelmi aszály hatásai, az orosz–ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók következményeként kialakult energiaválság komoly hatással van, illetve lesz a mezőgazdaságra.

A miniszter megerősítette: lesz elegendő forrás, lesz komoly segítség a magyar vidéknek, a gazdáknak, az élelmiszer-feldolgozóknak.

A tavalyi év nagy sikere, hogy az Európai Bizottság elfogadta a közös agrárpolitikai startégia tervét. A 2027-ig tartó magyarországi tervnek járó uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról kedvező megállapodás született. A történelmi lehetőségeknek és forrásoknak köszönhetően alapjaiban újulhat meg a magyar agrárium” – mondta.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy az év első hónapjainak legfontosabb gazdálkodási feladatai az új agrártámogatási rendszer feltételeinek megismerése és alkalmazása lesz. Fontos, hogy a gazdák felkészüljenek az egységes kérelem tavaszi benyújtására. Ebben segíti őket a szaktárca.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető szakemberei már 2022 végétől szerte az országban tájékoztató fórumokat tartanak ennek érdekében.

Forrás: hirado.hu