Fogamzásgátlás nélküli, rendszeres szexuális életet követő 1 éven belüli nem következik be a várva várt terhesség?

Fogamzásgátlás nélküli, rendszeres szexuális életet követő 1 éven belüli nem következik be a várva várt terhesség?

Ezt meddőségnek nevezzük! Azt szeretnéd, hogy terhes legyél?

 

Az elmúlt években a teherbe esési nehézségekkel küzdő párok számának növekedése sajnos jelentősen megugrott…

 

…mondta el kérdésünkre a Pranagarden cég tulajdonosa Sebestyén Tímea

 

Életritmusunk, ökológiánk, alultápláltság, stressz, a terhességet tervezők átlagéletkorának emelkedése, valamint az ilyen korban elszenvedett betegségek, például endometriózis, krónikus nemi fertőzés, polipok, ciszták stb; a meddőség gyakoriságának növekedésének okai.

 

Mi a teendő, ha több mint egy éve tervezed a terhességet, de még mindig negatív a terhességi teszted?

 

Az első és legfontosabb dolog nőgyógyászhoz fordulni, akinek van tapasztalata az ilyen esetek kezelésében.

Az orvos részletesen utána jár az összes lehetséges oknak, anamnézist gyűjt, elemzi a nőgyógyászati ​​és extragenitális betegségeket, általános nőgyógyászati ​​vizsgálatot végez, valamint elvégzi a kismedencei szervek ultrahangos vizsgálatát (is).

Ezekből a vizsgálatokból kiderül, hogy rendszeres-e a ciklus, hogyan zajlik a menstruáció.

Kontrollálták-e az ovulációt, volt-e terhesség, hogyan zajlott le és hogyan végződött.

A szakorvos elemzi a nőgyógyászati ​​anamnézist: kiemelt figyelmet fog fordítani a korábbi urogenitális fertőzésekre, mióma, endometriózis, extragenitalis – a pajzsmirigy betegségeire és a hasi szervek korábbi műtétjeire, például vakbélgyulladásra is.

A szakorvos elemzi a nőgyógyászati ​​anamnézist

A testsúlytöbblet vagy -hiány csökkentheti a terhesség esélyét.

Nőgyógyászati ​​vizsgálat során – az orvos értékeli:

-a méhnyak és a méhtest alakját és méretét,

-ultrahang segítségével megvizsgálj a méhüreg állapotát

– a méhnyálkahártyát, annak vastagságát, a szerkezet megfelelőségét a ciklus fázisának, képződmények (polipok) esettleges jelenlétét, a myometrium (méhizmok) állapotát.

Kizárja az endometriózis és a méh mióma jelenlétét. És természetesen vizsgálni fogja a petefészkek felépítését, mert nagyon fontos mutató az antrális tüszők száma is, amivel a petefészek állapotát értékelni lehet, illetve a petefészek tartalékát, a fejlődésük megkezdésére kész tüszők számát egy adott ciklusban.

A nőgyógyász kiértékeli a domináns tüsző vagy sárgatest (A sárgatest (corpus luteum) nem más, mint hormontermelő szövet, amely minden egyes ciklusban, a petesejt kilökődése után, a megrepedt tüsző helyén létrejön.) jelenlétét vagy hiányát, megerősítve az ovuláció (peték kilépése a petefészekből) jelenlétét, hiszen mindkét állapot csökkenti a terhesség esélyét.

A vizsgálat után kép alakul ki a meddőség lehetséges okairól, amelyekből sajnos sokszor több is lehet belőlük. Az orvos fel tudja mérni, milyen további vizsgálatra lesz szükség a diagnózis felállításához.

A vizsgálat után kép alakul ki a meddőség lehetséges okairól, amelyekből sajnos sokszor több is lehet belőlük. Az orvos fel tudja mérni, milyen további vizsgálatra lesz szükség a diagnózis felállításához.

Persze a feltárt elváltozásoktól függetlenül mindig kell beszélnünk a férfi kivizsgálásáról is, hiszen a terhesség elmaradása nem csak női és párkapcsolati probléma, a férfitényezőkkel járó meddőség gyakorisága pedig megközelíti az 50%-ot!

A férfi kivizsgálata magába foglalja a spermaelemzést, MAP-tesztet a spermiumok elleni antitestek jelenlétének felmérését, valamint a spermium DNS fragmentációjának vizsgálatát, amely feltárja a csírasejtek genetikai anyagának károsodását.

A női oldalról a kötelező vizsgálata magában foglalja a hormonszintek, az urogenitális fertőzések, a hiszteroszkópia vizsgálatát, az indikációk szerint (endometrium vizsgálata krónikus endometritisre).

A partner spermogramjának normál mutatói mellett a petevezetékek átjárhatóságát diagnosztizálják, szükség esetén laparoszkópiával műtéti korrekciót végeznek.

 

Ha teherbe szeretnél végre esni, nagyon fontos, hogy legyen türelmed és olyan orvost válassz, akiben megbízol

 

Az is gyakran előfordul, hogy a meddőség egyik oka egy másikat rejt, ami a már jelzett patológia diagnosztizálásának és kezelésének első szakaszában nem látható.

A kiváltó ok megszüntetése után azonban már ezek a rejtett tényezők is észlelhetőek.

Nagyon sok pár, miután a kezelés után nem kapta meg a kívánt eredményt, és megtudta, hogy további vizsgálatra van szükség, kétségbeesik, és orvost vált, elveszítve önbizalmát, türelmét és hitét.

Az anyaság és az apaság egyszerre öröm és felelősség. A nő nyugodt és harmonikus állapota a terhesség alatt nagyon fontos.

A babavárás során a legfontosabb az egészséged. Ezért gondoskodnod kell a testi és lelki jólététedről.

Néha csak egy kevés hiányzik a cél eléréséhez!

És az is előfordul, hogy a szomatikus patológia azonosítása és megszüntetése után kiderül, hogy maga a nő, anélkül, hogy gyanította volna, pszichológiailag felkészületlen a baba megjelenésére és az életében bekövetkező változásokra.

Emiatt a szervezet megakadályozza a terhesség kialakulását.

És ilyenkor itt már egy pszichológus fog segíteni a párnak.

 

Szeretnél gyermeket szülni, de nem esel teherbe?

 

Keresd fel a  Pranagarden oldalt!

A Pranagarden meddőségi problémákra és a különböző összetettségű terhesség-kezelésre kifejlesztett egyedülálló termékekkel segít minden babavárónak!

Küldetésük, hogy segítsen a helyzet megoldásában és boldoggá tenni téged!

Bővebb információkért pedig hívd a +36-70/392-3773 telefonszámot!