Az otthon teremtési támogatásoknak köszönhetően most sokkal többen juthatnak ingatlanokhoz a fiatal házasok körében.

A babaváró hitel remek alternatíva önerőként, míg a CSOK és a hozzá kapcsolt hitel lehetőség tovább növeli a vásárlási keretet, és egyéb más, remek konstrukciójú ingatlan hitelekkel is ki lehet egészíteni a büdzsét, ha valaki egy vagy több gyermeket vállal a közeljövőben.

Felröppent a hír, hogy a jövő évtől már a lakások felújítását is támogatja majd a kormány és a támogatások a szülői házak két generációssá való alakítására is kiterjeszthetők.

Sok tehát a lehetőség, de a kutatások szerint még több az igény, és az elvárás az ingatlanpiac kínálatával szemben. A 30 alatti korosztály ugyan még szívesen költözik lakásba, megvásárolják akár a közepes állapotú panellakásokat is, addig a kor előrehaladtával sokkal szívesebben invesztálnak a családok kiváló állapotú vagy új építésű lakásokba, vagy éppen családi házba.

A fővárosból való kiköltözés is egyre gyakoribb, nagyon felkapott lett Budapest agglomerációja, de a vidéki nagyvárosok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. De mi alapján döntjük el vajon, hogy lakásba, vagy éppen házba költözzünk családunkkal? Erre a kérdésre keressük a választ mai cikkünkben.

Egy lakással mindig kevesebb a gond

A fiatalok körében azért is lehetnek népszerűbbek elsőre a lakás ajánlatok a házaknál, mert az ilyen ingatlanok esetén sokkal kevesebb a teendő a hétköznapokban. A kert hiánya már alapvetően is kevesebb feladatot feltételez, de a ház külső homlokzatával sem kell foglalkozni, mint ahogyan az intézni valók is kevesebbek, mint például a szemétszállítás. Emellett vonzó lehet még a kisebb négyzetméter, ami a rezsi költséget is minimalizálja, és a házimunka mennyiségén is csökkent. Bár míg kicsik a gyerekek egy relatíve kicsi lakás is élhető teret biztosíthat a lakhatásra, ugyanakkor gyerekkel mégis csak vonzóbb választás lehet hosszú távon egy kertesház. De ennek megvásárlási költsége is magasabb, ami szintén elrettentő indok lehet a friss, fiatal családok számára.

Az idő előrehaladtával már nem fontos a város zaja

Míg fiatal korban különösen fontos, hogy minden egy ugrásnyira legyen, addig a későbbiekben ennek lényegessége már elenyésző. Az egzisztencia növekedésével nem ritkán egy családon belül több gépjármű is használhatóvá válik, emiatt pedig vonzó alternatíva egy nyugodtabb, vidékies környezet. A főváros szerelmeseinek ilyenkor a külső kerületek válnak vonzóvá, vagy éppenséggel a közeli agglomeráció települései. A tömegközlekedés folyamatos fejlődésével már szinte nem is vidék a vidék, minden hamar és egyszerűen megközelíthető.

A kertesházak előnyei is elvitathatatlanok

Azt már említettük, hogy egy akár több gyerekes családnak a kerti elfoglaltságok lehetősége rendkívül vonzóak lehetnek. Emellett a kertesházak mellett szól még a szuverentitás, a szomszédok viszonylagos távolisága, az intim családi együttlétek lehetősége. Egy családi házban a bővítés tekintetében is nagyobb a lehetőség, sokszor beépíthető a tetőtér, vagy éppen van lehetőség vízszintes terjeszkedésre, ami a család bővülése során megspórolhat nekünk egy körülményes költözést, sok adminisztrációt és felesleges költséget is. De az építkezés is valós alternatíva most, hiszen az új építésű ingatlanokra több támogatás felvehető, mint használt társaira, és ilyenkor a komplett életterünket aszerint alakíthatjuk ki, ami a saját elképzelésünk, kompromisszumok nélkül. A helyzet bonyolultságát a megfelelő szakemberek megtalálása adja, hiszen az építőipar szárnyal az elmúlt években és még jelenleg is, egy jó csapat nem ritkán akár évekre előre is be van táblázva.

Új, jó állapotú vagy felújítandó?

Fontos kérdés még a vásárlás során, hogy milyen lehetőségünk és időkeretünk áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megvásárolt ingatlanon kisebb-nagyobb felújításokat hajtsunk végre. Az optikai felújítások szükségessége nagyon gyakori, szinte minden napos, hiszen itt az ízlés is közre játszik, ugyanakkor lehetősége van ma az ingatlanvásárlóknak olyan házakat vagy lakásokat is venni, melyekre ráfér egy alapos, mindenre kiterjed felújítás. Sokszor az ilyen ajánlatok a végére anyagi szempontból kedvezőbben jönnek ki, de sok időbe és intézni valóba is kerülhet, mire elérjük a kívánt végeredményt. Az erősen felújítandó ingatlanok azoknak jelentenek jó választást, akik a megvásárlás után még rendelkeznek további tőkével, amit a felújításokra költhetnek és a munkálatok alatt is biztonságosan meg tudják oldani lakhatásukat. Azoknak azonban, akiknek azonnali költözés az egyetlen alternatíva, nem ajánlott lelakott és nagy munka igényes házakat vagy lakásokat vennie.

Mit érdemes akkor venni? Mi alapján döntsünk?

Az ingatlan vásárlás hosszú távú döntés a legtöbbször, így érdemes alaposan megfontolni a dolgot, és a jövőre is gondolni, mielőtt befektetjük tőkénket és felvesszük a hiteleket. Bár vonzó választás lehet egy 20 millió alatti kis lakás gondolata, ugyanakkor ezt egy több gyermekes család előbb-utóbb biztosan kinövi, és ebben az esetben nincsen bővítési lehetőség, nincs mese, idővel marad a költözés. Bár van, akinek ez nem probléma, de ha van rá lehetőség, érdemes egy nagyobb lakásba, vagy kertesházba költözni azoknak, akik alapvetően 3 vagy több gyermeket terveznek. Már csak azért is, mert a nagyobb alapterületű ingatlanokra nagyobb kedvezmények érvényesíthetők.

Ne féljünk segítséget kérni!

Nem mindenki ért az ingatlanpiachoz, és ez így is van jól, hiszen ez is egy hosszasan elsajátítható, bonyolult szakma. Ha ingatlan vásárlás előtt állsz, és nem vagy biztos a szempontokban, amik alapján a döntésedet érdemes lenne meghozni, ne késlekedj, kérj szakértői segítséget. Egy tapasztalt, sokat látott és segítőkész ingatlanos csapat egy szempillantás alatt képes felmérni lehetőségeidet, és olyan ajánlatokat tenni számodra, melyek minden igényt kielégítőek.

Látni fogod, hogy sokszor akár a reménytelennek tűnő helyzetekben van a legnagyobb potenciál, és a leg-lepukkantabb ajánlatokban is lehet szuper perspektíva. Egy igazán jó ingatlanos neked ezt könnyedén bebizonyítja.

A Homexpress Ingatlanközvetítő Hálózat Budapest egyik leg-ügyfélközpontúbb ingatlanközvetítő hálózata, mely fiatalos lendülettel és nagy segítőkészséggel segít neked megvalósítani otthon teremtési elképzeléseidet. A főváros számos kerületében megtalálható irodájuk, otthon vannak a lehetőségek pacán, naprakész információkkal tudnak ellátni a lehetőségeidet illetően.

Több ezer ingatlanból álló portfóliójuk szavatolja, hogy náluk biztosan megtalálod, amit keresel, de ha mégsem, akkor segítenek neked felkutatni mihamarabb álomotthonodat. És nem csak az ingatlan megvásárlásával kapcsolatos ügyintézésben, de a finanszírozásban is segítenek neked nagy szakértelemmel!

Keresd fel őket, ha még nem találtad meg a megfelelő ingatlant, ha jó lenne, ha valaki segíteni a piac megközelítésében, de akkor is, ha az eladó ingatlanod árából szeretnél egy másikat venni. Befektetési célú ingatlanvásárlásban is teljességgel naprakészek!

Weboldalukon megtalálhatod valamennyi elérhetőségüket, így könnyedén feltudod venni velük a kapcsolatot! Ne bízd a véletlenre, bízd inkább a szakma legjobbjaira ingatlanvásárlásod! Hidd el, ők már nagyon várják jelentkezésedet!