Egy sikeres pályázatból elnyert anyagi forrás lehetőséget biztosíthat a termőföld, ezzel együtt takarmányozás, állatállomány, a géppark, gazdasági helyiségek bővítésére, fejlesztésére. 

A mezőgazdaság a gazdaság egy olyan ága, amelynek célja a lakosság élelmiszerrel történő ellátása, valamint nyersanyagok beszerzése számos iparág számára.

 

Ez az iparág az egyik legfontosabb, a világ szinte minden országában képviselteti magát.

 

 

A világ mezőgazdasága mintegy 1 milliárd gazdaságilag aktív lakosságot foglalkoztat.

 

A tél beköszönte a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés számár rendkívül sok feladatot tartogat.

Hivatalosan október 1-jén kezdődik az állattartás téli istállózási időszaka. A gazdaságoknak azonban már nyáron készülniük kell rá – felújítani az állatok telelőhelyét, takarítani, fertőtleníteni, szigetelni az ablakokat, kellő mennyiségű takarmányt előkészíteni.

A téli időszak komoly próbatétel jelent az állattenyésztők számára. 

A termelékenység közvetlenül attól függ, hogy az állatok milyen körülmények között telelnek, és hogyan takarmányozzák őket. A téli istállózás időszaka minden állattartó épület gondos előkészítését igényli.

A fertőtlenítést nemcsak a fertőző betegségek kórokozóinak elpusztítására, hanem a külső környezet opportunista mikroflórával való szennyezettségének csökkentése céljából is végezzük, amely nagy mennyiségben felhalmozódva betegségeket okozhat az állatokba, csökkenti a termelékenységüket.

Amennyibe a teleltetés sikeres, akkor a gazdaság minden egyes szereplője számára az anyagi és gazdasági jólét biztosított lesz.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a megfelelő időben történő előkészítés nagyban meghatározza az állatállomány téli istállótartásának sikerességét.

 

Miért is fontos, hogy egyetlen részletet se hagyjuk ki ebből a folyamatból?

 

Azért, hogy később ne befolyásolják negatívan az állatállomány biztonságát, az állomány termelékenységét és a termelés jövedelmezőségét. Napjainkban egyre több a pályázati lehetőség az agrárium számára.

A lehetőség a mezőgazdaság minden szereplője számára adott.

 

Mit tegyen annak érdekében, hogy a benyújtott pályázata sikeres legyen, kedvező elbírálásban részesüljön?

 

Forduljon segítségért agrár pályázatíróhoz, aki kiemelt feladatának tekinti, hogy a pályázatot minden lényegre kiterjedően, konkrétan és érthetően írja meg, hogy annak áttekintése után ne merüljenek fel további kérdések, tájékozatlanság érzése.

Az a cél, hogy világosan megfogalmazza a célkitűzéseket, a jövőképet, a módszertant, a küldetést és az eredményeket.

Reális képet állít fel a meglévő problémákról, megfogalmazza a megoldást. Kinek, hogyan és miben nyújt segítséget a megvalósításra váró projekt.

Amint azt a gyakorlat mutatja, nem minden gazdálkodó vigyáz a megfelelő módon saját munkaeszközeire, gépparkjára a téli időszakban.

Ezzel ellentétben, vannak, akik betartják ezeknek az eszközöknek a téli időszakra történő felkészítés szabályait.

Mindenképpen javasolt, a berendezéseknek télen a megfelelő körülmények közötti tárolása, karbantartása, mert ez jelentősen meghosszabbítja bármely mezőgazdasági gép élettartamát.

Hiszen az állatállomány jó minőségű telelésének egyik fő feltétele az állatok élettani szükségleteinek megfelelő takarmánybázis rendelkezésre állása, melyhez nélkülözhetetlen egy jól működő mezőgazdasági géppark.

A tél beálltával a mezőgazdasági termelők figyelme a mezőgazdaság másik fontos ágára, az állattenyésztésre irányul.

Természetesen az állattenyésztési komplexum minőségi munkája lehetetlen a növénytermesztési ágazattal való szoros együttműködés nélkül. Végül is a jó minőségű állati takarmány beszerzése az ágazat munkájának eredményétől függ.

Az állatállomány sikeres teleltetéséhez kétségtelenül szakértő hozzáállás szükséges.

A hátralévő időszakban a mezőgazdasági vállalkozások vezetőinek, valamint a kisebb gazdaságok vezetőinek minden erőt és forrást vonzaniuk kell a télre való felkészülés sikeres megvalósításához.

Amennyiben az állatállomány sikeres telelésének alapja pedig már megtörtént – az állatállomány jól táplált, termékeny, mindent adottnak tekinthetünk a sikeres gazdálkodáshoz.

Egy sikeres pályázatból elnyert anyagi forrás lehetőséget biztosíthat a termőföld, ezzel együtt takarmányozás, állatállomány, a géppark, gazdasági helyiségek bővítésére, fejlesztésére.

Évről évre megindulhat a gazdaság növekedése.