Minden kisfiú eljátszik a gondolattal, milyen szuper is lehet egy traktort vezetni, sokan játszanak közülük játéktraktorokkal, és képzelik el, hogy traktorvezetők lesznek

Minden kisfiú eljátszik a gondolattal, milyen szuper is lehet egy traktort vezetni, sokan játszanak közülük játéktraktorokkal, és képzelik el, hogy traktorvezetők lesznek, ha majd nagyok lesznek.

A nagy gépek rendkívüli módon vonzóak, nagyon sokan szeretik őket, de csak kevesen értenek hozzájuk igazán.

 

Magyarországon évente közel 500 mezőgépész kerül ki az iskolapadból, pedig az ipar ennek 6-7x-esét is fel tudná venni munkaérőben. Remélhetőleg a konszolidált munkakörnyezet és az ágazat emelése egyre vonzóbb jövőképpé teszi a mezőgazdász foglalkozást, és nem csak a gyerekek vágynak majd a traktorvezetésre.

A valóságban egy ilyen gép rendkívül különleges, még annál is sokkal érdekesebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Már több, mint 200 éves múlttal rendelkezik, és az idő folyamán sokat fejlődött és változott felépítése, műszaki paraméterei és teljesítménye. Nézzük csak, mit érdemes tudni általánosságban a traktorokról.

A mezőgazdasági vontatók tulajdonképpen a KRESZ szerint nem is minősülnek gépjárműnek, mert funkciójukat tekintve leginkább erdészeti célokra, vagy – ahogy a nevük is mutatja- mezőgazdasági munkagépek vontatására használják őket.

Már a 19. század elején is gyártottak traktorokat, ugyan akkor még gőz hajtotta őket, de nem sokra rá, a 20. század elején széles körben elterjedté váltak a benzin motoros változatok is. Elsőként a Ford kezdett traktor tömeggyártásba 1917-ben, Fordson névre keresztelte az általa gyártott traktorokat, de nem sokra rá, 1923-ban már Magyarországon is gyártottak mezőgazdasági vontatókat a gazdaságok számára. Csak kevesen tudják, hogy a mai napig is történik itthon mezőgazdasági vontató gyártás a Rába által.

A traktorok felépítése általános szabályokat követett a kezdetekben. Szinte mindegyik kivétel nélkül úgy állt össze, hogy az első kerekek jóval kisebbek voltak, mint a hátsók, a motortér elöl, a vezetőfülke pedig hátul helyezkedik el. A traktorok döntő százaléka hátsó kerék meghajtású volt kezdetben, hogy a legextrémebb terepviszonyokon is könnyedén vegyék az akadályokat. Azóta a fejlődésnek köszönhetően sok összkerék meghajtású típus is elérhető belőlük, és ezeknél a modelleknél az első és hátsó kerekek közötti méretkülönbség is kisebb. A vezetőfülke itt középen található, a hátsó rész pedig platóként vagy üzemanyag tartályként funkcionál.

A kerekes traktorok alternatívájaként létrejöttek a lánctalpas traktorok is, de ezek rendkívül nehezek és zajosak voltak, és aszfalton nem is lehetett őket használni. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban ennek modern változata is megszületett, az úgynevezett gumihevederes traktor, amelyben a lánctalp helyett gumiabroncs anyagból készült hevedert használtak, így ez sokkal könnyebb, halkabb lett, és az aszfalton is lehetett már használni. Az igazi előnye a technológiának pedig az, hogy a kerekes traktorok közül sok típust egy egyszerű módosítással gumihevederessé lehetett alakítani.

A traktorokat funkciójukat tekintve 3 csoportba oszthatjuk: vannak a szántóföldi traktorok, az eszközhordó traktorok, és az úgynevezett univerzális traktorok, melyek mind a két féle funkciót képesek betölteni. A technika fejlődése azt is magával hozta, hogy az eszközhordó vagy univerzális traktor által vontatott mezőgazdasági gépeket már a traktorból is működtethetjük, egy úgynevezett TLT hajtás segítségével.

Magyarországon a két legnépszerűbb traktormárka a John Deere és a Claas, de nagy népszerűségnek örvendenek emellett a New Holland, a JCB, a Case és a Steyr.

A traktor vásárlás minden gazdaság elsődleges feladata, a gazdák nagy figyelmet fordítanak a kiválasztásra és a beszerzés módjára is. Nagyon fontos, hogy már a kezdetekkor meghatározzák, mire szeretnék majd a traktort használni, és ennek fényében essen választásuk a bizonyos típusokra.

A márka is lényeges, hiszen vannak megbízhatóbb, kiszámíthatóbb munkagépek, és kevésbé jó minőségűek is. És természetesen a döntés fontos szemszöge az ár is, hiszen egy traktor egyáltalán nem számít kis befektetésnek.

A modern, új típusú traktorok már nagyon sok technikai újítást tartalmaznak. Vannak olyan típusok, melyeknek például fordítható a vezető fülkéje, ami nagyon praktikus tulajdonság, ha nehezek a terepviszonyok, vagy kicsi a hely a közlekedésre. De nem minden gazdaság engedhet meg magának egy több 10 milliós befektetést egyetlen munkagépbe még akkor sem, ha manapság a gazdaságoknak rendkívül kedvező támogatások és hitelek igénybevételére van lehetősége.

Ezért is érdemes elgondolkodni a használt traktor vásárláson, de csak és kizárólag megbízható és biztos forrásból, leinformálhatóan szakértő helyről. A traktorok esetén is sokszor előfordul, hogy kvázi magánszemélyek között történik a tranzakció, ugyan úgy, mint a használt autók esetén, de ez veszélyes üzem, hiszen, ha valami baj történik később a géppel, nem lesz kihez fordulni megoldásért vagy garanciáért.

A Krimzon Kft több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a használt és új munkagépek, közöttük traktorok importjában és értékesítésében. Aki náluk vásárol, nagy biztonságban és kényelmes helyzetben érezheti magát, hiszen nem csak, hogy még eladás előtt átnézik a traktorok műszaki állapotát és megjavítják vagy kicserélik azokat az alkatrészeket, amiket szükséges, de a folyamatokat teljesen a kezdetektől egészen a traktor leszállításáig teljeskörűen vállalják, és még a kifizetés után is vállalnak szervízgaranciát az általuk eladott munkagépekre. A gépek finanszírozásának megtervezésében is hathatós segítséget tudnak nyújtani a gazdaságoknak, rajta tartják ujjukat a szakma ütőerén, elsők között értesülnek a legújabb pályázati lehetőségekről, és segítenek a gazdaságoknak kihasználni a támogatásokat és kedvező hiteleket.

Ha egy gazdaság nem új, hanem használt gépek beszerzésével kacérkodik, itt akkor is kiváló helyen jár, hiszen a Krimzon nagy választékban tud beszerezni használt Claas, John Deere, Case, JCB és New Holland traktorokat is, a piac minden igényét kielégítve.

Érdemes velük felvenni a kapcsolatot ebben az ügyben, hiszen nem csak az üzleti korrektség, de a megbízható és ügyfélközpontú hozzáállás is védjegyük. Emellett fontos, hogy nem csak mezőgazdasági vontatók, de más munkagépek és feldolgozógépek forgalmazásával is foglalkoznak. Hivatalos magyarországági forgalmazói a legmegbízhatóbb lengyel márkáknak, mint a Krukowiak vagy a Michalak, náluk kaphatóak a piac szinte legjobb mezőgazdasági kis és nagy gépei. Komplett gépsorok megtervezésében, összeállításában és összeszerelésében is szívesen segítenek.

Deszki telephelyükön készséggel állnak azok rendelkezésére, akik szeretnék saját szemükkel látni a cég munkásságát és kínálatát, de a weboldalukon található elérhetőségek bármelyikén is szívesen válaszolnak kérdésekre, vagy felveszik a megrendeléseket.

Fontos még róluk tudni, hogy nem csak a munkagépekkel, de zöldség és gyümölcs importtal, valamint kivételesen jó minőségű palánták forgalmazásával is foglalkoznak. A lengyel Krason cég már világszerte elismert jó minőségű palántáiról, így már pusztán az a tény, hogy magyarországi forgalmazójuknak a Krimzon Kft-t választották elárulja, milyen is a vállalkozás szakmai megítélése.

Ha mezőgazdasági munkagépekre, traktorra, palántára vagy zöldség gyümölcs beszállítóra van szükséged, keresd a Krimzon Kft-t! Egy olyan üzleti partnert nyerhetsz, mely több, mint 20 éve vívja ki a szakma elismerését!