Egy profi polírozó szakembert kérdeztünk a szakma fortéjáról és rejtélyeiről! Sokan végeznek otthoni körülmények között polírozást autójukon, de a végeredmény csak keveseknek éri el a várakozásait.

Ennek legfőképpen az az oka, hogy sokan azt hiszik, a polírozáshoz nem kell különösebb szakértelem, pedig ez egy nagyon is bonyolult munkafolyamat. Nagy Róbertet kérdeztük meg az NRG polír-tól, mit gondol a Home made polírozásokról és szerinte miért érdemes ehhez a feladathoz egy szakember segítségét igénybe venni.

Riporter: Szakmai körökben nagy elismerésnek örvendesz, mit gondolsz, mi a sikerességed kulcsa?

Nagy Róbert: Már a kezdetekkor is nagyon fontosnak tartottam a munkámban a szakmai felkészültséget és a lekliismeretességet. Én is akkor vagyok elégedett, ha az ügyfeleimnek tetszik a végeredmény, és ez meglátszik a karrierem ívén is. Sokan ott rontják el, hogy csak a profitra utaznak, de az egy idő után elmarad, ha nem sikerül a megrendelőket maradéktalanul boldoggá tenni.

Riporter: Mennyi idő volt, míg professzionálisra tudtad fejleszteni a polírozási technikádat?

Nagy Róbert: Sok év tapasztalat, rengeteg munka, tanulás van már mögöttem. A polírozás egy gyakorlati tevékenység, így nem elég csak az elméletet ismerni, kell a rutin is, hogy a végeredmény valóban profi legyen.

Riporter: Mi a véleményed az otthoni polírozásról? Egyáltalán nem javaslod?

Nagy Róbert: Vannak olyan esetek, amikor megengedhető egy-egy otthoni praktika, de ha tétje is van a dolognak, akkor szerintem nem érdemes kísérletezni. Ha valaki csak hobbiból polírozgat, annak szinte egészen biztosan nincsen profi felszerelése, sem pedig profi anyagai, többféle polírozó pasztája, és majdnem biztos, hogy nem ismeri tökéletesen a folyamat lépéseit sem. Csak kevesen tudják, hogy az autó megtisztítása például majdnem az egyik legfontosabb lépés, és ha ezt nem megfelelően végzik el, nincs is értelme belefogni a polírozásba.

Riporter: Mi lehet a következménye egy hanyag előkészítésnek?

Nagy Róbert: Ha a felületek és a rések nincsenek kellőképpen kipucolva, az ott maradt kosz a polírozás során szinte biztosan rákerül a szivacsra, ezzel pedig komoly karcokat, nagy sérüléseket is okozhatunk a fényezésen. Hatalmas csalódás, mikor egy fél napos polírozás után az autód nem, hogy tökéletesen csillogó, de sokkal karcosabb és mattabb lett, mint előtte volt. Az pedig még hab a tortán, ha a rossz előkészítés következtében okozott sérüléseket nem is lehet már, csak komoly munkálatokkal és sok pénz befektetésével kijavítani.

Riporter: Nálatok az NRG polír-nál, ha jól gondolom, ilyen hiba nem fordulhat elő…

Nagy Róbert: Természetesen a legjobb eszközöket, anyagokat és a legprofibb technikákat vetjük be, és nagyon alapos munkát végzünk, így rendkívül kicsi az esélye, hogy az autó külseje a mi hibánkból károsodjon. Már a tisztításnál is professzionális vegyszereket használunk, és a polírozást is sok lépésben, körültekintően és ennek köszönhetően nagyon jó hatásfokkal végezzük.

Riporter: Mit üzennél azoknak, akik mégis otthon próbálkoznak inkább?

Nagy Róbert: Sok ismertető anyag található az interneten, amiből elsajátíthatják az elméletet. Senki se essen neki az autó polírozásnak anélkül, hogy legalább a folyamat lépéseit megismerte volna. Fordítson nagy figyelmet az előkészítésre, legyen alapos és körültekintő, mert a végeredmény akár rosszabb is lehet ennek hiányában, mint a kiindulási állapot. Sok olyan autó landol nálunk végül, ami a nem megfelelő polírozás következtében szerzett sérüléseket, ezért a leghasznosabb tanácsom az, hogy aki nem biztos a dolgában, kísérletezés helyett inkább rögtön jöjjön el hozzánk, az NRG polír-hoz!

www.nrg-polir.hu