A kuplung az autó optimális működésének egyik legfontosabb eleme, feladata, hogy motort és a sebességváltót a kellő időben és módon kapcsolja össze, valamint a köztük lévő kapcsolatot kellő időben meg is szakítsa

Erre főként indításkor, fékezéskor, de a leginkább a sebesség váltáskor van szükség.

Ha a kuplung működése nem optimális, tapasztalhatunk rendellenes holtjátékot és időnként kellemetlen szagot is a kuplungpedál benyomása közben, és az is lehetséges, hogy ilyenkor az autó nehezebben veszi a földrajzi akadályokat, például nehezebben tud felmenni egy emelkedőn, nehezebben indul el csúszós talajon.

Ha a kuplungtárcsa és a lendkerék közötti súrlódás valamilyen okból csökken, az érintkező felületek egymáson csúszni kezdenek, és a nyomaték nem kerülhet teljes egészében átadásra. Ennek köszönhető, hogy rendellenességeket tapasztalhatunk a váltó működésében és az autó reakcióiban is egyaránt.

De mi okozhatja leggyakrabban a csúszó kuplungot? Íme 5 indok, ami közre játszhat a probléma felmerülésében:

  1. Ha megsérült a kiegyenlítő mechanizmus, az csökkenti a kuplung leszorító nyomását, és rendellenes működést okozhat.
  2. Ha kopott vagy sérült a tárcsa felszíne, vagy a surlódó betét, ezek nem tudnak kellően hozzányomódni a lendkerékhez, így nem tud létrejönni a kellő súrlódás.
  3. Ha a súrlódó betét valamilyen okból kifolyólag olajos, az szintén csökkenti a súrlódó erőt.
  4. Ha a tányérrugó ereje csökken, rugalmassága nem elégséges, akkor nem képes a kuplung kinyomásával kifejtett nyomást továbbítani.
  5. Ha a kuplung összekötő elemei közül valamelyik meghibásodik, szintén nem tud létrejönni a kellő súrlódási erő.

Persze, mi magunk is tehetünk azért, hogy autónk kuplungját kíméljük az idő előtti meghibásodástól. A kíméletes használat és az odafigyelés nagyban hozzájárul a szerkezet hosszabb egészséges időtartamához és a szervízszükséglet kitolásához. Ha kerüljük a hirtelen, nagy gázzal történő indulásokat és nem pihentetjük lábunkat a kuplungpedálon, akár többszörösére is nőhet annak élettartama és hibátlan működési ideje. Ellenkező esetben azonban nagy a valószínűsége, hogy hamarosan szervízbe kell vinnünk autónkat és ki kell cseréltetnünk a kuplungrendszer bizonyos elemeit.

Ha viszont már megvan a baj és a kuplung valamely része cserére szorul, azt is jó, ha tudjuk, honnan szerezzük be hozzá a szükséges alkatrészeket. A megbízhatóan jó minőségű alkatrészek nem csak az autó jó állapotának, de a mi épségünknek is zálogai, érdemes hát figyelmet szentelnünk arra, honnan vásárolunk alkatrészeket.

Az alkatreszes.hu webáruház, a magyar piacon egyedülálló módon szolgálja ki ügyfeleit a legszélesebb körben. Kivételesen nagy autóalkatrész kínálat és ügyfélbarát hozzáállás jellemzi a vállalkozást, szinte nincs olyan felmerülő probléma vagy alkatrész igény, amit ne tudnának záros határidőn belül teljesíteni.

Többféle fizetési mód és gyors szállítási lehetőségek közül választhat az, aki innen rendel, és rendkívül egyszerű módon az otthon kényelméből válogathatjuk össze a szükséges termékeket.

Az online vásárlás legmodernebb dimenziójába visz el minket ez a friss autóalkatrész webáruház. Kiemelkedően széles választék, rendíthetetlen minőségi követelmények és verhetetlen árak jellemzik!

Ha te is adsz a minőségre, de közben nem vagy a pénztárcád ellensége, és szereted, ha van választási lehetőséged, látogass el az alkatreszes.hu weboldalára! Ezt a döntésedet garantáltan nem fogod megbánni!

www.alkatreszes.hu