A polírozás egyre elterjedtebb autókozmetikai kezelési mód, amit sokan szeretnek otthon elvégezni, pedig az igazán pontos és precíz munkához tapasztalt és nagy tudású szakember szükséges.

Kifejezetten akkor lényeges, hogy profi szakember végezze a polírozást, ha nem csak 1-1 elemet, hanem a teljes autót körbe szeretnénk polírozni.

 

A témával kapcsolatosan érdeklődők kedvéért megkérdeztük Nagy Róbertet, az NRG Polír tulajdonosát és vezetőjét arról, hogyan zajlik pontosan egy professzionális polírozás és milyen pontokon fuccsolhat be az otthoni polírozás végeredménye.

  • Először is elmondanád nekünk, hogyan épül fel egy profi polírozási folyamat?

NRG: Az egész folyamat alapja egy nagyon alapos és mindenre kiterjedő takarítás. A felületről el kell távolítani a legmakacsabb szennyeződéseket is, hogy a legjobb munkát tudjuk végezni. Ilyenek a fagyanta, a kátrány, és az aszfaltfelverődések is, aminek külön eltávolításáról a laikusok sokszor nem gondoskodnak megfelelőképpen. Ha a felület teljesen tiszta, akkor kezdődik a polírozási folyamat. Több különböző szemcseszerkezetű paszta és profi polírozógép segítségével megyünk végig U alakú mozdulatokkal a teljes felületen, egészen addig, míg az optimális eredményt el nem értük. A végén viaszréteggel zárjuk le a felületet, hogy a szépen ragyogó és csillogó felületeket minél tovább meg tudjuk őrizni.

  • Milyen pontokon csúszhat félre az otthoni polírozás?

NRG: Már a legelején, a mosásnál elvéreznek a legtöbben. A professzionális autókozmetikai szerek nem véletlenül jöttek létre. Az autót teljesen más hatások érik, mint mondjuk a háztartás egyes elemeit, így értelemszerűen más szennyeződésektől kell megszabadulnunk. Ehhez pedig speciális vegyszerek kellenek és gondos takarítás.

Másfelől ott vannak a polírozáshoz szükséges vegyszerek és a polírozó gép. Ezek beszerzése túl költséges, ha valaki csak a saját autóját szeretné kezelésbe venni. Ha pedig ezt a részt valaki elspórolja, a végeredmény természetesen nem lesz olyan, mint az elvárásaink. Ugyan ez a helyzet a befektetett energiával és idővel. A polírozás egy hosszadalmas feladat, ami kitartást és alázatot igényel. Ha valaki a felénél megunja, akkor az autó külseje nem lesz egységes.

  • Otthoni polírozással kárt tudunk tenni az autónkban?

NRG: Mivel a polírozás az autó külső lakkrétegének csiszolással történő felfényesítése, így ebből következően a felső réteg veszíteni fog vastagságából. Az a veszély minden esetben fennáll, hogy ha a felső lakk réteg nem elég vastag, akkor átérünk a festék rétegig. Az ilyen hibákat később nagyon költséges javítás követi.

  • A fényszórók felpolírozásával kapcsolatban is szakmai ismeretekre van szükség?

NRG: Ott van csak igazán. A fényszóró polírozása ugyan is nem csak esztétikai, de biztonságtechnikai kérdés is. A lámpa búra fényáteresztése hatással van a látási viszonyokra, ami pedig a közlekedés közbeni biztonságunkat befolyásolja.

  • Mit javasolnál azoknak, akik szeretnék mégis teljesen körbe polírozni autójukat?

NRG: Az interneten nagyon sok információt lehet találni a polírozás helyes menetéről, így ha valaki minden képen ragaszkodik hozzá, hogy saját kezűleg vegye kezelésbe autóját, mindenek előtt tájékozódjon, és ruházzon be profi felszerelésre. De ennél sokkal költség kímélőbb és kényelmesebb megoldás, ha elhozza hozzánk az autóját. Sok éves rutinunk garantálja, hogy a végeredmény a lehetőségek maximális kihasználásával a lehető legjobb és legszebb kaszni lesz!

www.nrg-polir.hu