A magyar konyha kultúra egyik alapköve a burgonya, melynek termesztése emiatt létfontosságú kishazánk számára

Földrajzi adottságaink kedveznek is a burgonya igény rendszereinek, hiszen a legoptimálisabb feltételek szerint relatíve alacsony hőmérsékleten lehet burgonyát termeszteni, aminek kedvez kishazánk tavaszi, valamint őszi időszaka egyaránt.

A burgonya gyökérzete viszonylagosan rövid, ezért sokszor nehezen veszi fel a talajban található tápanyagokat. Mégis elmondható, hogy alacsony PH értékű, nátriumban gazdag földre van szükség a jó minőségű burgonya előállításához. De emellett az is igaz, hogy többféle különböző talajtípusban is jól megterem, az agyagostól egészen a homokos talajig.

Mivel nem csak kishazánkban, de világszerte is nagy méreteket ölt a burgonyafogyasztás, így a terméseknek nagy minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Mind a méretet, mind a minőséget illetően magas az elvárás a fogyasztók részéről, így a termelők a nagy mennyiségű termesztést részesítik előnyben, és egyre inkább törekszenek a jó minőségre is.

Az optimális burgonya egyenletes felületű, hibátlan héjú, méretében átlagos, és könnyen megfőzhető, mely szempontoknak való megfelelés függ a burgonya fajtájától és a termesztés módjától is.

De nem csak a friss burgonya fogyasztókat kell ellátniuk a burgonyatermesztéssel foglalkozó gazdáknak, a feldogozott burgonya ipar is rendkívüli mennyiséget vesz fel, és ha lehet, itt a követelmények még magasabbak. A sültkrumplinak vagy chips-nek szánt burgonya magas szárazanyag tartalmú, és meghatározott méretű kell, hogy legyen. A legnagyobb felvásárlók a hibás darabok függvényében, szerződésben foglalt kártérítési összegeket is felszámolhatnak.

De emellett rendkívül sok burgonyára van szükség a keményítő gyártása során is, és itt a burgonya keményítő tartalma értelem szerűen a mérvadó.

Mint látható, az egész Földön óriási az igény a jó minőségű és nagy mennyiségű burgonya termesztésre. Világszerte, évente kb. 341 millió tonna burgonya terem, a legnagyobb szereplők pedig ezen a piacon Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és India. Átlagosan 7,6 tonna burgonya terem meg egy hektárnyi termőföldön, de a fejlett országokban ez elérheti 17,8 tonna/hektárt is.

De mi jelenthet ekkora különbséget?

Természetesen a technológia, amihez hozzáférhetnek és amit a termesztés során felhasználhatnak a gazdálkodók.

Ha csak Magyarországot vesszük alapul, míg korábban a kézi vetés és aratás volt az egyetlen opció a burgonya termesztésre, ma már elérhetőek kiváló minőségű burgonyavető és szedő gépek, valamint a talaj kezelésére is olyan tudás bázis áll rendelkezésre, mely akár meg is többszörözheti a korábbi termés mennyiséget.

És ne feledkezzünk meg a palánták minőségéről sem, hiszen hiába a gondos nevelés, ha nem megfelelő a kiindulási alap, a végeredménytől sem várhatunk csodákat.

A Krimzon Kft kiváló minőségű palántákkal és a nagy-tételű termesztéshez szükséges munkagépekkel is szolgálatára lehet a magyar gazdaságoknak, mint például a Krukowiak burgonya szedő gépek. A jó alapok és a termesztési technológia magas színvonalának összessége pedig hozzásegítik a gazdákat a jó terméshez, mely piacra kerülésekor maradéktalanul kielégíti a vásárlói igényeket.

A Krimzon Kft filozófiája szerint a magyar gazdaságok fellendítésének és hatékony munkavégzésének szakértő segítője, több évtizedes tapasztalatunkat latba vetve támogatjuk az üzleti sikereket és minőségi munkavégzést egyaránt!

Keress minket bizalommal, és kérd segítségünket vállalkozásod fejlődéséhez!

www.krimzon.eu