Sétánk során betérhetünk például a Falk Miksa utca 5-be, ahol az ország egyetlen Ralph Lauren és Yves Delorme mintaboltját tekinthetjük meg. Gallery A

 

Séta a Duna pesti oldalán, a Parlament körül

 

Hiába élünk itt akár, 10-20-30 vagy még több éve, minden egyes alkalommal hat a szívünkre

Budapest Európa, vagy talán nem túlzás, hogy a világ egyik legszebb városa, ez nem vitás! Belvárosában sétálgatva megelevenedik a történelem, a műemlék épületek, a macskaköves utcák, a csodás, már-már művészeti alkotásnak számító homlokzatok szinte letaglózzák az embert.

 

És ott van a Duna-part, a csodás panoráma, a két oldalt összekötő hidak… szinte mesebeli a látvány, ami kivétel nélkül minden erre járóra hatással van.

Hiába élünk itt akár, 10-20-30 vagy még több éve, a város megdöbbentő szépsége minden egyes alkalommal hat a szívünkre. Rettentő sok a látnivaló, egy lélegzetre nem is lehetne sem végig sorolni, sem pedig végig nézni, ezért részekre bontva kell nekiállni, ha meg akarjuk ismerni a város minden csodás és látnivalóval gazdagon tarkított részletét.

A Margit-szigettől elindulva a Duna mentén lefelé, a pesti oldalon haladva még a legforróbb nyári napon is árnyékos, hűs élményben, kellemes sétában van részünk. A Jászai Mari téren, az öreg virágbolt mellett lomhán indulnak meg a 2-es villamosok, szépen csorognak lefelé, a Parlament felé.

Akár fel is szállhatnánk a villamosra, de gyalog sem nagy a távolság, és közben magunkba szívhatjuk a város csendes lüktetését.

Ez a részlet pár percig békés, majd elérünk az újonnan épített Olimpiai parkig, ahol a fiatalság sportolásának és szórakozásának életteli zsivaja töri meg a magasztos hangulatot. Innen már csak néhány lépés, és el is értük az országház kertjét. Járd körbe ezt a nagy szabású épületet és figyeld meg legapróbb részleteit!

A díszítés buja csipkéi, a falak monumentális ereje felidézi számunkra az építkezés 17 éves kemény munkáját és a művészeti érték iránti komoly törekvést. Steindl Imre a magyarság büszke szimbólumaként álmodta meg ezt a világszerte híres épületet, és ekként ékeskedik a dunai panoráma egyik legjelentősebb részeként a mai napig.

Nem csak monumentális nagysága, de a barokk, gótikus és reneszánsz stílusok keveredése is igazán különlegessé és feledhetetlenné teszi látványát és emlékezetünkbe vési életfogytig.

Pihenjünk meg itt, egy padon ülve, majd tekintetünket futtassuk körbe a Kossuth téren. Az Agrár minisztérium és a Néprajzi múzeum épülete a Parlamenttel szemben további magasztosságot és eleganciát kölcsönöz a helynek, a tér letisztultságát csak néhány szoborcsoport és a nézelődők sokasága töri meg.

A környék tágabb értelemben is elegáns, de egyben nyüzsgő élményt nyújt. Számos kávézó, étterem, és kisebb nagyobb boltok meglátogatására ad lehetőséget az épület közvetlen környezete.

Sétánk során betérhetünk például a Falk Miksa utca 5-be, ahol az ország egyetlen Ralph Lauren és Yves Delorme mintaboltját tekinthetjük meg, de itt található még a Szamos csokoládé múzeum, több művészeti galéria és kulturális központ, így a művészeteket kedvelők, vagy kortalan eleganciára vágyók a környéket kincsesbányaként aknázhatják ki.

Akár egy teljes napot is rászánhatunk arra, hogy mindent alaposan végig nézzünk a környéken, majd a nap zárásaként, a Lánchídig elsétálva, a pesti hídfőnél két remek, hangulatos bisztró is helyéül szolgálhat a naplemente megtekintésének és egy könnyű vacsora elfogyasztásának.

Majd másnap újult erővel és a hely energiáival csordultig telítődve indulhatunk el a következő, csodákkal teli, budapesti kalandunkra.